Tippek, trükkök és házi praktikák

A dugulás egy olyan probléma, ami bármikor előfordulhat legyen az WC, mosdó, mosogató vagy bármely lefolyó. A dugulás azonban időnként nem igényel szakembert. Ilyenkor néhány egyszerűbb házipraktika is segíthet. Lássunk is ezekből néhányat.

A nap kérdése: Mitől van csatorna szag a fürdőszobában?

Ilyen problémát több dolog is okozhat, például egy kiszáradt szifon vagy összefolyó, de akár a hibás bűzelzárások is állhatnak a hiba hátterében. Ha egy szennyvíz kifolyó csatlakozása nem légmentesen zár, vagy hiányzik egy légbeszívó szelep vagy strang szellőző, az utat adhat a kellemetlen szagok visszaáramlásának.

Öreg barátunk a WC pumpa!

A WC pumpa vagy gumiharang az egyik legegyszerűbb duguláselhárító eszköz és szerencsénkre rengeteg háztartásban van egy kéznél. Persze nem csak a WC dugulásánál használhatjuk. Lefolyó esetében érdemes némi mosogatószert és egy kis meleg vizet önteni a lefolyóba, hiszen ez segíthet a dugulás feloldásában. Majd fedjük le teljesen a lefolyót a gumi haranggal és folyassunk rá némi vizet. Csak annyit, hogy az lefedje a gumiharangot ezzel nem beengedve a levegőt. Fontos azonban a pumpálás megkezdése előtt, hogy ha esetleg túlfolyóval is el van látva a problémás berendezés, azt dugaszoljuk el. Erre akár egy nedves rongy is megfelelhet. Ezután nyomjuk le a pumpa nyelét, majd egy gyors mozdulattal húzzuk fel. Majd ezt a folyamatot ismételjük.


A csőtisztító spirál

A csőtisztító spirál, vagy ismertebb nevén csőgörény, egy hatékony módszer a makacsabb dugulások elhárítására. Külön féle méretekben kapható és a legtöbb barkácsáruházban vagy szaküzletben is kapható. Előnye, hogy a falban lévő lefolyócsöveket is elérhetjük vele. Legtöbbször egy 1-2 méteres spirál is elég a munkához. Csak vezessük be a spirált a lefolyócsőbe, majd kezdjük el tekerni a hajtókart. A spirál a lefolyó távolabbi részein is megtisztítják a csövek falait a lerakódásoktól. Használat után alaposan tisztítsuk le a spirált és tároljuk szakszerűen. Tipp: Ha tisztítás előtt némi forró vizet engedünk a lefolyóba az megkönnyítheti a dolgunk.

Forró víz és barátai

A forró víz önmagában nem egészen hatékony dugulás ellen, de ha kombináljuk egyéb dolgokkal akár csodát is tehet.

Trisó

A trisó bármely háztartási boltban megtalálható tisztítószer és sokszor igen hatékony lehet. Csak tegyünk 3 evőkanál trisót a lefolyóba majd öntsünk rá egy bögre forró vizet, majd hagyjuk állni kis ideig.

Ecet

Az ecet egy sav, amely nem csak ízesítőként hasznos, de vízkő és zsír oldásban is csodákat tud tenni. Öntsünk 3 dl ecetet és egy bögre forró vizet a lefolyóba, majd hagyjuk állni. Végül folyassunk rá némi meleg vizet és már kész is.

Szódabikarbóna (vagy sütőpor) és ecet

Az ecet bár önmagában is hatékony, ha kombináljuk némi szódabikarbónával vagy sütőporral még erősebb hatást tud kifejteni. Tegyünk 3 ek. szódabikarbónát vagy 2 tasak sütőport, egy bögre ecetet és egy bögre forró vizet a lefolyóba, majd hagyjuk állni.

Cola

Így van, a Cola nem csak egy frissítő ital, hanem hasznos duguláselhárító anyag is lehet, magas foszforsav tartalma miatt. Csak öntsünk egy liter kólát a lefolyóba, helyezzük be a dugót, majd várjunk.

Bolti lefolyótisztítók

Rengeteg féle bolti lefolyó tisztító létezik. Hatásosak lehetnek, de lehetőleg csak súlyosabb esetekben nyúljunk hozzájuk, hisz jellemzően valamilyen savat vagy lúgot tartalmaznak, ezért gyakori használatuk károsíthatja a csöveket. Továbbá veszélyes gázokat is kibocsáthatnak, ezért használatuk közben ügyeljünk az alapos szellőztetésre, a védőkesztyű és a szemüveg viselésére, ezzel elkerülve az esetleges baleseteket. Járjunk el velük a mellékelt útmutató szerint.

Ha nincs megoldás...

Ha egyik megoldás sem működött, vagy csak nem akarunk hozzányúlni a lefolyóhoz, akkor bízzuk szakemberre a probléma elhárítását. Hívjon bennünket és a lehető leghamarabb, tisztán és precízen megoldjuk a problémát. Non-Stop, hétvégén és ünnepnapokon is!

+36 70 638 8838